Sponsoren – wel of niet doen?

Verzoeken om sponsoring, iedere ondernemer heeft ermee te maken. Heb je vroeger zelf enthousiast gevoetbald, dan hang je natuurlijk graag een reclamebord op bij jouw voetbalclub. Maar komt de voetbalclub van een dorp verderop met die vraag, dan word je al minder enthousiast. Je kunt gewoon niet op elk verzoek om sponsoring ingaan. Maar waar trek je een grens?

Een tijdje geleden zat ik bij een klant, toen iemand van een plaatselijke voetbalclub belde voor sponsoring. Een kansloze missie, wist ik al van tevoren. Want mijn klant zit in de paardensport en heeft niets met voetbal. Het ging over een sponsorbijdrage van € 500 per jaar, ving ik op. Mijn klant antwoordde: “500 euro? Ik wil ook wel 1.000 euro sponsoren. Maar dan moet u ervoor zorgen dat ik aan het eind van het jaar die 1.000 euro weer terugverdiend heb via uw voetbalvereniging.” Toen bleef het stil aan de andere kant van de lijn.

Dat telefoongesprekje is bij mij blijven hangen. Sport of cultuur of goede werken waar je je als ondernemer bij betrokken voelt, sponsor je graag. De rest met tegenzin of helemaal niet. Voor die situaties doet degene die om sponsoring vraagt er goed aan van tevoren na te denken hoe je sponsoring voor beide partijen interessant kunt maken. Bedenk creatieve acties, waar de club wat aan heeft en de ondernemer ook blij van wordt. Hoe groter de afstand tussen de ondernemer en het goede doel, hoe belangrijker voor hem Return on Investment wordt.