Reclame maken is op social media gratis…toch?

Uw bereik op social media

Het is winter, avond. Buiten is het donker en snijdend koud. Binnen is het niet veel warmer, de verwarmingsketel heeft het begeven. Maar u heeft geluk, vanavond bent u uitgenodigd op de verjaardag van uw buurman. Daar wentelt u zich letterlijk en figuurlijk in andermans warmte. Met een andere buurman bespreekt u het probleem van de defecte ketel. Weet hij een goed adres voor een nieuwe? Toevallig heeft de buurman onlangs zijn ketel vervangen, hij steekt de loftrompet over een bepaald bedrijf die een uitstekende service biedt. Een andere gast mengt zich in het gesprek. Ook hij is enthousiast over het betreffende bedrijf. U weet genoeg. Morgen gaat u dit bedrijf bellen en regelt u een nieuwe ketel.

Zo werkt mond-tot-mondreclame, nog altijd de beste vorm van reclame. Iedere marketeer zal dat beamen. Om mond-tot-mondreclame draait het ook op social media. Hoe beter uw content, hoe meer mensen u bereikt. Met een mooi woord noemen we dat ‘leads genereren door organisch bereik’, u bereikt uw volgers op social media met uw content zonder dat u daarvoor betaalt. De kwaliteit van uw content bepaalt uw succes.

De vraag is nu: hoe zorgt u als bedrijf voor een zo groot mogelijk organisch bereik?

Wordt gevolgd

De mate van succes van uw activiteiten op social media staat of valt met het aantal volgers dat u heeft. Zorg dat u gevolgd wordt. Hoe u dat kunt doen? Door interessante content te plaatsen. Door online campagnes op te zetten. Door acties te bedenken. Als mensen dit kunnen waarderen, zullen ze u vanzelf gaan volgen. Een andere mogelijkheid is om mensen met wie u zaken doet, expliciet te vragen uw pagina’s te volgen en te liken.

Viraal bereik

Als het u lukt om waardevolle, interessante en leuke content te creëren, kan het maar zo zijn dat uw volgers dit liken, erop reageren of delen. Op deze manier komt uw bericht ook terecht in het netwerk van uw volgers. Als de mensen die zij kennen op hun beurt ook weer reageren op uw bericht, wordt het aan nog meer mensen getoond, en aan nog meer mensen, en … en dan kan het zomaar zijn dat uw post viraal gaat. In razend tempo verspreidt uw bericht zich dan over het internet. Uw bericht komt bij steeds meer mensen terecht. Was dat niet precies wat u wilde toen u begon met online marketing?! Meer naamsbekendheid en meer likes op uw pagina. Ook zullen mensen u nu gaan volgen. Uw doelgroep en uw bereik worden groter.


Op zoek naar meer manieren om uw online bereik te vergroten?
Ga aan de slag met ons e-book met dertig tips om nieuwe klanten te bereiken.


Struikelblok: algoritmes

Dit klinkt makkelijk: meer volgers, meer bereik. En dan het liefste organisch bereik, op de manier van de mond-tot-mondreclame van vroeger, maar dan via social media. Toch is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Een struikelblok om succes te boeken op social media zijn algoritmes.

Stel dat u zeshonderd volgers heeft op Facebook. U plaatst content op dit platform, maar dat betekent niet dat al die zeshonderd volgers uw bericht te zien krijgen. Slechts een gedeelte van uw vrienden of volgers zal dit bericht zien. Algoritmes zijn gecompliceerde wiskundige formules. Ze zijn door Facebook ingesteld om ervoor te zorgen dat de gebruikers alleen die berichten zien, die ze hoogst waarschijnlijk interessant zullen vinden. Niet alleen Facebook maakt gebruik van algoritmes, maar alle social media doen dit. Kijk maar eens hoeveel mensen en bedrijven u volgt op verschillende social media. Als u van al die contacten en connecties informatie binnen zou krijgen, zou u gillend gek worden van de hoeveelheid berichten die u telkens voorgeschoteld zou krijgen. Algoritmes zijn een middel om gedoseerd berichten bij u binnen te laten komen. Op grond van uw gedrag op social media (welke dingen u bekijkt, liked etc.) probeert een algoritme te voorspellen welke informatie u interessant vindt. En van die informatie krijgt u dan meer te zien. Daarom is het belangrijk om te weten hoe die algoritmes werken: het is de basis van uw online marketing strategie.

Hoe werken algoritmes?

Zoals net al even aangestipt, registreren algoritmes de persoonlijke voorkeuren van de gebruikers van social media. Een algoritme ‘weet’ aan de hand van uw internetgedrag, uw voorkeuren en uw netwerk wat u waarschijnlijk interessant zult vinden. Houd daarom in gedachten dat algoritmes persoonlijk werken. Als u negen van de tien keer een video bekijkt, weet het algoritme dat u het beste bereikt wordt met video’s. Een tekstbericht wordt waarschijnlijk minder door u gewaardeerd en daarom krijgt u dit minder vaak te zien. Nog een factor van belang is het gedrag van uw vrienden en volgers. Als zij enthousiast reageren op een bericht, is de kans groot dat u het bericht ook krijgt. Zo werkt het dus ook met de berichten die u de wereld in zendt.

Een ander kenmerk van algoritmes is dat ze de kwaliteit van een bericht beoordelen. Ze bekijken het onderwerp en de inhoud van een bericht. Ze kijken wat het bericht doet bij de mensen die het bericht krijgen. Is het interessant genoeg? En is het bericht up-to-date? Hoe ouder, hoe minder kans dat het nog getoond wordt. Ook is de vorm van een bericht van belang. Momenteel worden video’s meer gewaardeerd dan berichten met alleen tekst of tekst en beeld. Reclameberichten die alleen gaan over hoe geweldig uw bedrijf is, vallen zonder meer buiten de boot. Zorg dat u uw volgers waarde biedt, met andere woorden: zorg voor waardevolle content!

Ook goed om te weten: algoritmes testen de kwaliteit van een bericht op uw volgers. Eerst wordt uw bericht aan een klein gedeelte van hen getoond. Is dit succesvol, dan krijgen meer volgers uw bericht te zien. Zijn ook zij positief, dan wordt het aan nog meer mensen getoond. En zo gaat het maar door.

Hoe vergroot u uw organisch bereik?

Organisch bereik vergroten

Maar, vraagt u zich misschien af met het verhaal over algoritmes in uw achterhoofd: loont het überhaupt de moeite om actief te zijn op social media met ons bedrijf. Bovendien bereikt uw Facbook-bedrijfspagina gemiddeld niet meer dan 3 – 6 % van uw volgers op Facebook. Duizend likes op uw pagina betekent dus niet dat duizend mensen al uw berichten zien. Toch blijft de boodschap: ga niet bij de pakken neer zitten, maar roer u op social media. Over hoe u dat kunt doen, is genoeg te vermelden.

Social media experts hebben ontdekt dat grotere bedrijven op LinkedIn bijvoorbeeld vrijwel nooit reageren op mensen die een reactie achterlaten op hun berichten. Daar is dus een wereld te winnen. Zoek de interactie met uw doelgroep. Zorg dat uw volgers betrokken raken en betrokken blijven bij uw bedrijf en online activiteiten. Investeer in tijd en in aandacht.

Als u organische groei op social media wilt realiseren, zorg er dan voor dat uw bedrijf zich SOCIAAL opstelt. Algoritmes willen sociaal gedrag zien. Op dit punt valt er dus winst te boeken. De insteek van social media zijn, dat hun gebruikers verslingerd raken aan deze platforms en er voortdurend mee bezig zijn. Het liefst zien ze hun gebruikers met hun telefoon onder handbereik en druk typend in de weer. Dat kan alleen als het interessant is wat daar gebeurt. Dit vergt misschien wel de grootste omslag in het denken van een bedrijf. Eerder communiceerde u misschien met uw bedrijf als startpunt (u hebt een boodschap die u wilt verspreiden). In plaats daarvan sluit u aan bij uw volgers. Wat zouden zij graag willen weten van mijn bedrijf? Welke problemen hebben zij en hoe kan ik laten zien dat wij daarvoor de perfecte oplossing bieden?

Nu u zich toch al op het standpunt van uw volgers hebt gesteld, is het een kleine moeite hun te vragen: Welke informatie heeft u nodig? Wat wilt u van mij weten? Waarover zouden wij het moeten hebben volgens u? Hebben uw volgers tips voor u? Of ervaringen die ze zouden willen delen die ook waardevol zijn voor andere volgers? Ga met uw volgers in gesprek.

Mensen kijken graag naar andere mensen. Voor communicatiespecialisten is dit wellicht een open deur, maar dit gegeven is nog altijd even springlevend als het principe van mond-tot-mondreclame. Zorg er daarom voor dat u in uw content mensen centraal stelt. Vertel een verhaal dat u van een collega, een toeleverancier, een klant, een buurman hoorde. En wees slim. Gaat uw bericht over een ander bedrijf, tag dat bedrijf dan (gebruik de @). Wat dit laatste betreft, mensen waarderen het als u ook hun content deelt. Deel daarom links en berichten van anderen op uw pagina en vraag – indien nodig – toestemming om beeldmateriaal door te plaatsen. Wedden dat de betrokkenheid van uw volgers op deze manier vergroot wordt?

Betaald bereik

Het liefste vergroot u uw organisch bereik. Dat is duidelijk. Daarnaast kan het aantrekkelijk lijken om uw bereik op social media te vergroten door betaald te adverteren. Wat houdt dat in? Met een klein budget kunt u aan de slag gaan. U selecteert wie u wilt bereiken: geslacht (man/vrouw), leeftijd (bijv. 30 t/m 55 jaar), geografie (Overijssel, Enschede, Almelo, etc.), interesses (muziek, sport, hobby’s) enzovoorts. Uw bericht kunt u gericht uitzetten bij de doelgroep die u geselecteerd heeft. U stelt vast hoeveel geld u hiervoor wilt uitgeven en dit bedrag bepaalt hoe lang uw bericht gepromoot wordt.

Zeker, u zult nu een gedeelte van uw doelgroep bereiken, maar er schuilt ook een gevaar in. Mensen die u niet volgen worden geconfronteerd met uw bericht. Als iemand behoefte heeft aan wat u te vertellen heeft, zal dat geen probleem zijn. We gaan even terug naar het voorbeeld uit het begin. Iemands ketel is kapot en u adverteert met een goede aanbieding van een nieuwe ketel. Kat in ’t bakkie. Maar iemand met een goed functionerende ketel heeft hier geen boodschap aan, hij zal dit bericht storend vinden.

Respecteer de context

Ongevraagde communicatie werkt niet bevorderlijk. Mensen bij wijze van spreken doodgooien met advertenties, terwijl ze geen behoefte hebben aan uw product, is jammer van het geld. Het is goed om u te realiseren dat er ook op het gebied van social media een bepaalde context is, die u als bedrijf dient te respecteren. Bijvoorbeeld: op Instagram volgt men influencers en vrienden, op Facebook familie en vrienden, op LinkedIn zakelijke relaties. Houd dus goed in uw achterhoofd in welke context u opereert, zodat uw communicatie overkomt en niet averechts werkt.

Zoals in dit blog besproken, kunt u uw bereik op social media op verschillende manieren vergroten. Aan de orde kwamen het belang van organisch bereik, algoritmes, sociaal gedrag, betaald adverteren en respect voor de context van de diverse social media. Het mag duidelijk zijn dat het vergroten van organisch bereik veruit de voorkeur heeft boven andere manieren om meer mensen te bereiken. Organische bereik is gratis, jazeker, maar u ziet dat het heel wat tijd, moeite en inspanning kost om uw volgers te bereiken met interessante content. En tijd is geld. Ook dat is nooit anders geweest.


Wilt u meer weten over het vergroten van uw organisch bereik? Ga aan de slag met ons gratis e-book: