Maak door een persona online marketing veel doeltreffender

U gaat een inbound marketing campagne starten. Mooi. En voor wie is die bestemd? Denk daar goed over na, voordat u ook maar één letter op papier zet. Want met een ‘persona-gerichte’ campagne krijgt u veel meer respons.

Maar hoe doe je dat, een persona-gerichte campagne maken?

U gaat dus een online marketing campagne opzetten. Laten we zeggen: over elektrische fietsen. Maar voor wie?

Doelgroep

Je hebt forensen die erover denken met een elektrische fiets naar hun werk te gaan in plaats van met de trein. Je hebt jongeren die voor een school 22 km van huis kiezen en die afstand prima aankunnen met een elektrische fiets. Je hebt moeders die zich elke morgen suf trappen naar de kinderopvang en daarna nog op tijd op hun werk moeten zijn. Je hebt oudere echtparen die van fikse fietstochten houden, maar dat op eigen kracht niet meer kunnen volbrengen. En zo kunnen we nog wel meer ‘doelgroepen’ bedenken.

Persona

Natuurlijk kunt u al die doelgroepen niet op dezelfde manier aanspreken. U moet een keuze maken. U hebt al veel advertenties gezien waarin blijde ouderen figureren, zittend op een elektrische fiets. Daarom besluit u een andere doelgroep te kiezen: de moeders. Dat is een grote groep jonge vrouwen: fors, tenger, blank, getint, doortastend, afwachtend, sportief, minder sportief. U gaat nu één moeder uit die doelgroep zo gedetailleerd mogelijk beschrijven: u maakt van de doelgroep een ‘persona’. 

personas

Vera

Laten we ervan uitgaan dat uw persona een moeder is van midden 30 met twee kinderen. Ziet u haar voor zich? Pak dan een paar kranten en zoek een foto van haar. Nee, knip haar niet uit de Libelle of de Linda, want zulke vrouwen bestaan alleen op papier (en Instagram). Uw persona is een echte vrouw van vlees en bloed. Ze heeft een gewone fiets, haar haar is verwaaid door de wind, misschien kijkt ze u wel aan met een wat vermoeide blik in de ogen. Knip haar foto uit, plak die op een stuk karton en zet die voor u neer. Geef haar een naam: Vera. Dit is de vrouw die door uw inbound marketing campagne getriggerd moet worden. Bij alles wat u vanaf nu doet voor uw campagne vraagt u eerst aan Vera wat zij ervan vindt. Gaat u meerdere persona’s beschrijven? Geef Vera dan een ‘achternaam’ die u helpt uw persona’s uit elkaar te houden. Vera Fietsmoeder bijvoorbeeld. Weet u direct weer wie u voor zich heeft.


Al bezig met een campagne? Tip: Pak onze gratis checklist met tien aandachtspunten voor een inbound marketing campagne erbij.


Uw product

Uw campagne is erop gericht moeders met kleine kinderen te interesseren voor een elektrische fiets uit uw assortiment. Geen bakfiets, want die levert u niet. Maar wel een model met voldoende stevigheid, want Vera moet er twee zitjes op kunnen bevestigen en moet ook nog een laptoptas en twee tassen met schoolspullen mee kunnen nemen. Dus uit de 8 verschillende modellen damesfietsen die u levert, vallen er zo al 4 af. Dat ruimt mooi op. O wacht, er zit ook nog een model met lage instap bij. Wel stevig maar meer iets voor de moeder van Vera; die valt dus ook af. U houdt 3 modellen over. U kijkt Vera voor de zekerheid nog even aan. Haar blik stelt u gerust: deze 3 passen het best bij haar wensen.

Uw productbeschrijving

U kent Vera inmiddels een beetje. Dus u weet dat u haar niet overtuigt met technische termen. Val haar niet lastig met hoeveel een fiets weegt, maar leg haar uit dat ze de fiets zonder krachtpatserij op de standaard kan zetten. Vertel haar ook niet dat ze 80 km ver komt op een volle accu, maar dat ze maar één keer in de week de accu hoeft op te laden. Dat het stuur in 10 verschillende standen gezet kan worden en het zadel ook, zal Vera een zorg zijn, maar als u haar vertelt dat ze na een maand gratis een afspraak kan maken om de fiets eventueel nog verder te laten afstellen op haar wensen, dan wordt ze daar blij van.

Kortom, vertel Vera alleen wat zij weten moet en wat zij weten wil, en doe dat op een manier waarbij ze niet in slaap valt.

Uw aanbod

Vera is niet dom en ook niet eenkennig. Ze kijkt ook op andere sites tijdens haar zoektocht naar de beste fiets. En laten we eerlijk zijn, uw concurrenten leveren ook goede fietsen. Hoe overtuigt u Vera er dan van dat ze voor één van uw fietsen moet kiezen? U moet haar een aanbod doen, dat ze niet kan weigeren! Hoe krijgt u dat voor mekaar?

U zet haar foto nog even vlak naast uw beeldscherm, kijkt haar indringend aan en u doet haar een aantal aantrekkelijke voorstellen:

  • gratis afstellen na een maand – nee fout, dat had u al beloofd
  • gratis fietsmandje aan het stuur – mwah, daar raakt Vera niet opgewonden van
  • 10% korting op het topmodel – daar heeft Vera wel oren naar
  • dit aanbod geldt tot eind van de maand – oei, ze moet dus snel handelen
  • van dit topmodel zijn nog slechts 83 exemplaren leverbaar – nu is Vera overtuigt en drukt op de nu-kopen-knop

Uw blog

Hallo, bent u er nog? Wakker worden! Vera heeft helemaal nog niet op de nu-kopen-knop gedrukt! Sterker nog, ze is nog niet eens op uw website geweest. Nog sterker: Vera weet niet eens dat u bestaat. U moet haar nog zien te bereiken. Hoe? Misschien door een blog voor haar schrijven en die te plaatsen op plekken, waar Vera komt. Bijvoorbeeld op Facebook. En door een aankondiging van uw blog op de site van bijvoorbeeld Limango of Bol.com te plaatsen. Een soort ‘open brief’ aan Vera, waarin ze zichzelf direct herkent. U schetst de ochtend-hectiek in een jong gezin en vertelt hoeveel rustiger een dag begint als je ’s morgens op een betrouwbare, snelle elektrische fiets kunt stappen en niet achter adem op de zaak komt. Uw blog is zo doeltreffend, dat Vera onderaan uw blog op de knop drukt om meer te weten te komen. Via die knop komt ze op uw landingspagina.

Uw landingspagina

Gefeliciteerd. Uw blog werkt, want Vera heeft doorgeklikt. Ze komt NIET op de homepage van uw website terecht, maar ze komt op een landingspagina die u speciaal voor haar gemaakt hebt. Ze heeft doorgeklikt en is dus echt geïnteresseerd in een elektrische fiets. Maar of ze ook voor een van uw modellen kiest, ligt aan de informatie die u geeft. Dat kan op de landingspagina zelf, dat kan eventueel ook op ‘verdiepingspagina’s’, waar meer informatie over uw elektrische fietsen te vinden is. Zorg ervoor dat op de landingspagina en op alle eventuele verdiepingspagina’s een duidelijke knop staat om naar uw aanbod te gaan.

Checklist voor persona-gerichte marketing

  1. Beschrijf een persona en richt daar uw hele campagne op
  2. Zet een foto van uw persona op uw bureau
  3. Biedt alleen producten of diensten aan waar uw persona behoefte aan heeft
  4. Vraag u af wat deze persona weten wil en weten moet, en vertel dat
  5. Bedenk een aanbod waar uw persona als een blok voor valt
  6. Schrijf een of meer blogs om uw persona te bereiken
  7. Selecteer de sites/platforms waar u uw blog(s) gaat plaatsen
  8. Maak een speciale landingspagina voor uw persona
  9. Denk erover na of uw persona nog extra verdiepingspagina’s nodig heeft
  10. Zorg voor duidelijke call-to-action knoppen in uw blogs en op andere pagina’s

Conclusie

Het bedenken, bouwen, vullen en finetunen van een persona-gerichte inbound marketing campagne is vakwerk. Maar iedereen kan het leren, dus u en uw medewerkers ook. En anders kunt er natuurlijk altijd uw online marketing uitbesteden. Doet u dat niet, dan is een goede persona een van de zaken om in het oog te houden bij het maken van een inbound marketing campagne. Benieuwd wat de overige zaken zijn?