Do’s and don’ts voor adverteren op WhatsApp

Ooit was WhatsApp één van de nieuwste snufjes voor mensen die in het bezit waren van een iPhone. Nu, tien jaar later, is WhatsApp uitgegroeid tot hét communicatiemiddel voor zo’n tien miljoen Nederlanders die elkaar dagelijks met grappen, feitjes en vragen bestoken. Het was dan ook te verwachten dat eigenaar Facebook de mogelijkheid zou creëren om te adverteren op WhatsApp.

Depositphotos_122333624_xl-2015

Adverteren kon al op Facebook, Snapchat en Instagram en nu dus ook via WhatsApp, dat wereldwijd één miljard actieve gebruikers per dag kent. WhatsApp-advertenties waren al te zien in de status-sectie van de app. Maar gebruikt u die ooit? Nee… ik ook niet.

Depositphotos_41586005_xl-2015

Met ingang van 1 januari 2020 is voor WhatsApp een nieuwe manier van adverteren uitgerold die wel eens zeer succesvol zou kunnen worden. Benieuwd? Lees gauw verder!


Wilt u vrijblijvend advies over het benaderen van uw doelgroep via WhatsApp? Plan een gratis consult met een van onze inbound marketing specialisten

Persoonlijke communicatie

WhatsApp-adverteren staat nog in de kinderschoenen, maar we verwachten dat dit zal uitgroeien tot een groot succes. Kanttekeningen zijn er natuurlijk ook. Hoewel een deel van de WhatsApp-berichten werkgerelateerd zijn, gebruiken de meeste mensen WhatsApp voor persoonlijke communicatie. Als ik zo eens door mijn appjes scroll, lees ik:

  • ‘Wie doet er mee aan een verjaardagscadeau voor Elsa?’ – groepsapp vrienden
  • ‘Ik hou mijn verjaardag aanstaande vrijdag vanaf 20.30 uur’ – groepsapp familie
  • ‘Hoe laat zal ik je ophalen? – berichtje van mijn vrouw
  • ‘Isg’ – mijn nichtje van 12.

(Isg betekent trouwens: is goed. En Idk betekent: I don’t know. Dan weet u dat ook weer.)

Risico

Kortom: mensen die met elkaar chatten kennen elkaar en delen vooral persoonlijke informatie. Met adverteren via WhatsApp kunt u ‘micro-targeten’, zeer doelgroepgericht dus. Vanwege het persoonlijke aspect, is het niet zonder risico om daar als adverteerder op in te breken. Slinger dus niet zomaar allerlei advertenties op WhatsApp, want de gebruikers zullen dat niet waarderen. Hier geldt – en dat geldt eigenlijk altijd bij het zenden van informatie – denk goed na over boodschap en inhoud en probeer mensen zo persoonlijk mogelijk aan te spreken. Wordt het té persoonlijk of opdringerig, dan mist u uw doel.

Kansen

Aan de ene kant een risico, aan de andere kant een enorme kans. Want wat ís het nu makkelijk om veel mensen op een hele directe manier te benaderen. Of beter nog: u kunt er zelfs voor zorgen dat mensen ú vragen hen te benaderen. Dat zit zo: WhatsApp advertenties lenen zich goed voor het overdragen van informatie, in de zin van voorlichting. Maar ook zou u advertenties kunnen inzetten voor:

  • leads
  • sales
  • traffic
  • branding

Dit alles is mogelijk door het tonen van een WhatsApp-knop onder aan een Facebook-advertentie. Dus als iemand op Facebook zit en een advertentie te zien krijgt, kan hij op het WhatsApp-icoontje klikken en zo contact opnemen met de adverteerder. Via WhatsApp natuurlijk. Dat is een prachtige mogelijkheid!

Chatbot

Die WhatsApp-knop is niet alles. U kunt het WhatsAppgesprek dat u vervolgens met de klant voert voor een groot deel automatiseren. Dat doet u door een chatbot te gebruiken, een soort robot die automatische gesprekken kan voeren. Dat scheelt u veel tijd! Hoe dat werkt?

Voorbeeldadvertentie Whatsapp

Stel, u runt een sportschool. Via Facebook adverteert u met de mogelijkheid een gratis proefles te volgen. Onder uw advertentie zet u een knop ‘proefles boeken via WhatsApp’. Wanneer iemand er op klikt, ontspint zich automatisch het volgende gesprekje:

Chatbot: Hallo Ruben, wat leuk dat je een proefles wilt boeken. Bij welke locatie wil je de les boeken?

Ruben: Wierden

Chatbot: Je bent van harte welkom! In Wierden geven we lessen CrossFit en Bootcamp. Wat heeft jouw voorkeur?

Ruben: CrossFit

Chatbot: Goede keuze. Wat is je mobiele nummer? Dan belt onze trainer je om de gratis proefles te plannen.

Ruben geeft vervolgens zijn mobiele nummer, dat automatisch wordt opgeslagen in uw CRM. En de trainer uit Wierden krijgt een seintje dat hij Ruben moet bellen. Klinkt goed? Is het ook!

De berichten die u automatisch verstuurt worden zeer goed gelezen. Openingspercentages van 90+% zijn niet ongewoon, juist omdat mensen nog niet gewend zijn op deze manier benaderd te worden. (Ter vergelijking: bij e-mailmarketing doet u het best goed als 35% het bericht opent).

De WhatsAppknop is alleen beschikbaar als u betaalde berichten op Facebook plaatst. Maar het bovenstaande in ogenschouw nemende zou dat wel eens zeer lucratief kunnen zijn. Om bij het voorbeeld van de sportschool te blijven: stel dat 30% van de mensen die een proefles nemen lid worden en dat gemiddeld twee jaar blijven. Dat is best een aantal advertentie-euro’s waard toch?

Zelf doen of bureau inschakelen?

Het bouwen van een chatbot in WhatsApp is niet eenvoudig, zeker niet als u dit nooit eerder gedaan heeft. U kunt er gelukkig mee experimenteren zonder een euro uit te geven aan advertentiekosten: die worden pas in rekening gebracht als uw advertenties daadwerkelijk getoond worden.

Als u wat ondersteuning kunt gebruiken, denken we graag met u mee tijdens een gratis online marketingconsult. Druk op onderstaande knop en boek er rechtstreeks een in onze agenda!


Plan een gratis consult met een van onze inbound marketing specialisten